De Smaak van Margot: "Restaurant Rantree"

Graag brengen we dit leuke verslag van een avond Rantree onder uw aandacht, recent gepubliceerd op desmaakvanmargot.nl:

Restaurant Rantree – Aanraders in Maastricht deel 1

Door: Margot Haest | Bron: www.desmaakvanmargot.nl

Op aanraden van culinaire vrienden bezochten we een paar maanden geleden voor het eerst restaurant Rantree in Maastricht. Dat was een culinaire verwenpartij. Ze hadden niets te veel gezegd. Reden om nog eens terug te gaan.

Waarom ik zo blij word van een avond Rantree? Uiteraard door het fantastische eten, de gezellige sfeer in het restaurant en de heerlijke wijnen, maar vooral door de enthousiaste eigenaren chef Ralph Hermans en gastvrouw en sommelière Jennifer Silvius Hermans. Samen met hun team zorgen zij voor een onvergetelijke culinaire avond. Ik laat jullie graag een beetje meegenieten van ons laatste bezoek aan Rantree.

Zomeravond bij Rantree

We bezoeken Rantree op een mooie zomeravond. We worden hartelijk begroet door eigenaresse Jennifer Silvius. Het aperitief drinken we buiten op het terras. Het restaurant ligt aan de Kesselskade in Maastricht, waar van alles te zien is. Zeker op deze mooie zomeravond nu ook Andre Rieu een concert geeft op het Vrijthof.

Mijn partner kiest voor een mooie champagne van Pol Roger en ik start met Sylvius Gin – genoemd naar de uitvinder van de Gin –  dokter Franciscus Sylvius,  gecombineerd met kaneel, steranijs en sinaasappel. Deze gin wordt niet gecombineerd met tonic, maar met ginger ale. Een heerlijk drankje op deze zomeravond, met laurierachtige smaken en op een bijzondere wijze geserveerd in een zwarte mok.

We nemen er een paar Majestic oesters bij. Ze zijn heerlijk, maar eigenlijk niet nodig, want je wordt bij Rantree enorm verwend met heerlijke amuses. Wat te denken van bleekselderij ijs, en ansjovismousse met sinaasaasappel.

Daarna volgt een een tweede gang amuses, waaronder een heerlijke gazpacho met mediterraanse groentesalade en een pizzaatje met mozzarella, vijgen en rucola.

Na de amuses gaan we binnen in het restaurant genieten van het diner. Het restaurant heeft een aangename, welkome sfeer. In het langwerpige restaurant heeft iedereen zicht op de open keuken. De chefs table, een hoge tafel met barkrukken direct grenzend aan de keuken heeft uiteraard het beste zicht.

We kiezen voor het 5 gangen JRE Menu Rantree, met het bijpassende wijnarrangement. Sommelier Jennifer kiest vaak voor bijzondere biologische wijnen. Het restaurant heeft net de nieuwe kaart in gebruik genomen, dus ook het personeel is zeer benieuwd naar onze mening over het eten.

Het menu en de wijnen

Het menu bestaat uit de volgende gerechten:

Rundertartaat en softshell krab, met snijboon, duindoornbes en radijs
Wijn: Hongaarse Zenit van het wijnhuis Weninger 2015 

Makreel, met paksoi, koriander, paddenstoel, Dashi (Japanse zeewierbouillon)
Wijn: Spaanse Verdejo Cucú (Cantaba la Rana) 2014

Langoustine, met watermeloen, tomaat, paella en ijzerkruid
Wijn: Zuid-Afrikaans: Simonsig Shiraz 2013 Stellenbosch

Prince de Dombe eend, met pompoen, groene asperge, Chinese kool, bapao, soja sake saus
Wijn: uit centraal Hongarije: Heimann Birtokbor Szekszard 2014 

Framboos, met gin en tonic, citroen en basilicum
Wijn: Duits uit de Pfalz: Stern Gewurztraminer Fruchtig 2016

In het menu zijn behoorlijk wat oosterse invloeden te vinden. Dat zorgt bij diverse gerechten voor ware smaaksensaties. Met name het gerechtje met makreel waarbij Dashi (buik van tonijn gedroogd) gebruikt wordt is waanzinnig lekker. Bij de langoustines met gepofte rijst en garnaaltjes verrast een bolletje watermeloen: een smaakexplosie. Ook heel speciaal is het kleine broodje bapao dat bij de eend geserveerd wordt. Wat een heerlijke smaak! Diverse gerechten worden aan tafel voorzien van de bijbehorende overheerlijke saus.  Omschrijvingen schieten echter tekort bij de beleving. Dit moet je gewoon zelf proeven!

De wijnen die Jennifer gekozen heeft versterken steeds weer de smaak van de gerechten. Zij is niet voor niets uitgeroepen tot Sommelier van het jaar in België in 2012!

We sluiten af met koffie en heerlijke friandises en kunnen terugkijken op een mooie gastronomische avond. En chef Ralph Hermans kan gerust ziDat Ralph en Jennifer een vaste schare aanhangers hebben blijkt uit de Belgische  heren op leeftijd die aan de tafel naast ons zitten. We raken met ze in gesprek. Zij genieten al jaren van de kookkunsten van Ralph en de wijnen van Jennifer. Ze zijn ze zelfs gevolgd van het restaurant in Genk waar het echtpaar vroeger werkte en komen nu regelmatig speciaal voor hen naar Maastricht .jn: wat ons betreft is de nieuwe kaart zeer geslaagd!